Vi testar Feel Free Lure 11.5

Feel Free

Efter att under åren testat en del olika kajaker så har jag till slut fastnat för Feel Free Lure 11.5, och därför är den även först ut att bli recenserad.

Vad är det då som är så bra med denna kajak? Vad var anledningen till att jag beställde en utan att över huvudtaget ha provat den i vattnet? Jo, det är nämligen så att jag aldrig tidigare suttit i en skönare kajakstol någonsin! (erkänner att jag har testat att torrpaddla den lite innan jag slog till). Den är dessutom väldigt genomtänkt när det gäller utrustning, fästen och dylikt.

Wheel in the keel

Wheel in the keel är en patenterad lösning från Feel Free som helt enkelt är att dom placerat ett hjul längst bak i kölen, som gör det väldigt enkelt att transportera kajaken ned till vattnet. Man lyfter helt enkelt upp fören och så drar man iväg den. Super smart! Dock måste jag säga att det finns en liten nackdel med detta hjul, och det är att kajaken blir en aning tungpaddlad. Den går helt enkelt inte riktigt bra i vattnet. Den är inte heller top of the notch när det kommer till kursstabilitet heller, så enligt min mening så är ett roder nästan ett måste på denna kajak ifall man ska paddla längre sträckor, eller i strömmande vatten. Som tur är så finns ju roder att köpa till, och de är väldigt lättmonterade.

Gravity seat

Marknadens skönaste kajakstol? Ja jag tror förbaske mig det. Feel Frees Gravity Seat är inte bara otroligt skön utan det är även väldigt enkel att justera sitthöjden. Man dra bara i en rem på framsidan av sätet för att släppa ned den till lägsta sitthöjd, som har sin fördel då man ska paddla en bit då man får lägre luftmotstånd och kajaken blir som mest stabil. Sedan drar man bara stolen uppåt för att få den i önskad höjd så att man sitter bra under själva fisket. Det är lite som att sitta i fåtöljen hemma och fiska, så skön är den! Dock så väger den en del och kan vara lite besvärlig att bära runt på, men vem bär runt på kajakstolar egentligen?

Utrustning och förvaring

Kajaken har torrförvaring framtill, vilket gör att man lätt kommer åt saker man har där även när man är ute på sjön. Luckan låses med 3st vred och är lätt att öppna och stänga. Det går även att få in hela spön här genom att sticka ned dem genom skrovet. Baktill sitter det elastiska band för att hålla kvar saker man har där. Dessa band är lätta att flytta runt och justeras. Man kan även ta bort dem helt om man vill det. Bakom stolen finns det 2st spöhållare med säkerhetsremmar för spöna.

Unitrack

Unitrack systemet är riktigt bra och genomtänkt. Det sitter 2st skenor fram, samt 2st baktill (som remmarna är fästa i). På dessa fäster man enkelt olika typer av tillbehör. Feel Free har tagit fram en del produkter man kan använda dessa till. Jag har monterat Unibar Delux framtill på min. Det skapar ytterligare en lättåtkomlig skena som ligger över fötterna. På denna har jag moterart Railblaza starports för att hålla kvar sakerna. Det finns även en mätdekal så att man enkelt kan mäta fiskar, dock så är denna mätskala i tum, så jag klistrade fast en annan mätdelak över. Jag har även monterat mitt ekolod på Unibaren så att displayen sitter rakt framför mig.

SonarPod

Appropå ekolod.. I mitten av kajaken så sitter det en svart låda. Från och med 2016 års modeller så går denna rakt igenom kajaken och är tänkt att man ska kunna montera sitt ekolod där. Man monterar helt enkelt givaren på undersidan av lådan, batteriet inne i lådan, och om man inte har en Unibar så kan man montera displayen direkt på lådan. På detta sätt lyfter man snabbt och enkelt i hela ekolodet med givare och allt direkt ned i kajaken, och man behöver inte borra eller något sådant, Skit smidigt!

På min kajak sitter det ett ekolod med side image, och jag har satt givaren direkt på lådan, och trots att det sitter en liten bit upp i kajaken så påverkar detta inte side image funktionen alls, och givaren sitter helt skyddad från eventuella stenar och dylikt.

Under 2017 (tror och hoppas vi) så kommer Feel Free även att lansera en insats för trampor och elmotordrift som man monterar i hålet för SonarPoden. Mer om denna produkt kommer.

Summering

Summan av kardemumman.. Feel Free Lure 11.5 är en riktigt bra allround kajak som klarar de flesta vatten. Den har väldigt genomtänkt design och är helt sjukt stabil! Mycket utrymme för fötterna och inget som är i vägen. Den enda nackdelen är att den är aningens tungpaddlad, men det känns lite som man kan stå ut med det med tanke på hur mycket annat man får för pengarna. Feel Free Lure kan mycket väl vara marknadens mest prisvärda kajak!

Jag rekommenderar att ni tittar lite extra på den om ni funderar på att köpa en fiskekajak. Kolla även på den mindre Lure 10, och den lite större Lure 13.5.

6 tankar om “Vi testar Feel Free Lure 11.5

 1. Daniel Lagerholm says:

  Hej,
  Låter som en kanonbra fiskekajak.
  Har du bild på hur du placerat ekolodsgivaren? Skulle vara intressant att se.

  • Roine Öberg says:

   Hej. Ja det är en riktigt bra och prisvärd kajak.
   Har tyvärr ingen bild på det, men den svarta mittkonsolen (sonarPod) går rakt igenom kajaken, så givaren är helt enkelt monterad på undersidan av den. Batteriet ligger inne i lådan och det finns förborrade hål för alla sladdar till givare och display. Det är ganska skönt att kunna lyfta in och ut hela ekolodsdelen som en enda fast låda.

   • Daniel Lagerholm says:

    Tack snälla för svar! Hur ser givaren ut som hör till ditt ekolod? Jag har en Lowrance Elite 7 TI med tillhörande totalscan-ekolodsgivare. Om den får plats på undersidan av kajaken vore det kanonbra 🙂

    • Roine Öberg says:

     Jag hade ett Helix 5 SI på denna. Men jag vet att det inte är något problem med din totalscan givare. Du kan montera den direkt på lådan och då sitter den skyddad en bit upp i kajaken, utan att det stör side image funktionen.

     Anders här på Kajakfiskarna hade samma ekolod som dig på sin Lure 13.5 och det funkade hur bra som helst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *